Chronische nierschade

In het LEAPfROG project gaan we als eerste werken aan het detecteren van medicatie-gerelateerde nierschade bij patiënten met chronische nierschade. Dit is onze Case Study: een casus om de meerwaarde van de LEAPfROG aanpak aan te tonen.

Ongeveer 12% van de mensen in Nederland heeft last van chronische nierschade. Bij deze aandoening is gedurende ten minste 3 maanden sprake van een verminderde nierfunctie. Vaak heeft een patiënt, naast chronische nierschade, ook andere chronische gezondheidsproblemen (=multimorbiditeit) zoals een hoge bloeddruk, reuma of diabetus. Geneesmiddelen, die gebruikt worden voor de verschillende gezondheidsproblemen, kunnen de nierschade verergeren en versnellen.

De behandeling is complex

De behandeling van patiënten met chronische nierschade wordt steeds ingewikkelder door de verschillende gezondheidsproblemen naast elkaar. Dit terwijl het aantal mensen met chronische nierschade in Nederland toeneemt en het aantal mensen die zorg kunnen bieden afneemt. Patiënten met chronische nierschade worden vaak uitgesloten van wetenschappelijke studies naar de effecten en bijwerkingen van geneesmiddelen. Ze worden uitgesloten vanwege hun kwetsbare nieren en/of multimorbiditeit.

Nierschade en LEAPfROG

In het LEAPfROG project ontwikkelen we algoritmen om medicatie-gerelateerde nierschade bij patiënten met chronische nierschade te detecteren en voorkomen. Hiervoor gebruiken we machine learning technieken die de gegevens uit elektronische patiëntendossiers kunnen combineren met gegevens uit kennisbronnen over geneesmiddelen, zoals boeken, medicatiebijsluiters en artikelen. Zo willen we een lerend medicatieveiligheid systeem ontwikkelen.


Over LEAPfROG

LEAPfROG is een wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde van machine learning en big-data voor het optimaliseren van farmacotherapie uitkomsten bij patiënten met multimorbiditeit. LEAPfROG is een private-publieke samenwerkingsverband tussen Amsterdam UMC, Vrije Universiteit, Open Universiteit en acht private partners. LEAPfROG wordt voor 70% gefinancierd door NWO. De private-partijen co-financieren het project voor 30%.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.